Vegye elő kerékpárját és élvezze az utazást végig a Tokaji borvidéken. Az egyes állomásoknál lehetősége lesz meglátogatni az egyedülálló természeti és kulturális értékeket, keresse fel a védett természeti területeket és rezervátumokat, a műemlékeket, régészeti lelőhelyeket, köztük a tokaji tufa pincéket. Fedezze fel a Bodrog folyó völgyének természetes szépségét, melyet virágzó tavirózsák borítanak, a hegyoldalakon lévő szőlősültetvényeket és pincéket, ezek alkotják a gyönyörű Tokaji borvidéket.

Biciklitúra a tokaji borvidéken:

ALSÓ-ZEMLPÉNI KERÉKPÁR FŐÚTVONAL (DOLNOZEMPLÍNSKA CYKLOMAGISTRÁLA)

Útvonal szín: Červená
Útvonal kezdete: Csörgő (Čerhov)
Útvonal vége: Szőlőske (Viničky)
Távolság: 22,5 km
Teljes emelkedés: 160 m
Teljes ereszkedés: 230 m

Ez a kerékpárútvonal átvezeti látogatóit a Tokaji Borvidék legismertebb helyein. Nagyrészt külön kialakított úttesten halad, kivéve a Csörgő (Čerhov) – Legenye (Luhyňa) irányú csatlakozást, amely mezei úton (3 km), valamint a Borsi (Borša) – Szőllőske (Viničky) községek közötti összekötő útvonalat Zemplén irányában, amely a Bodrog folyó töltésén vezet (3,5 km). A Szőllőske község önkormányzatának területén található Bodrog folyó hídján az útvonal rácsatlakozik egy másik piros főútvonalra, amely Zemplén (Zemplín) községbe visz, valamint tervben van az útvonal meghosszabbítása is egészen a zempléni Széles-tóig (Zemplínska Šírava – Nagymihályi járás).

Ezen az útvonalon haladóknak javasoljuk a borospincék valamelyikének meglátogatását, melyek legnagyobb koncentrációban Kistoronya (Malá Tŕňa) és Nagytoronya (Veľká Tŕňa) községekben találhatóak, bár borházak az egész útvonalon előfordulnak. Legnagyobb látványosságnak a Kilátótorony számít, amelyről gyönyörű kilátás tárul a látogatók elé a borvidék szlovákiai és magyarországi részére egyaránt

Cykloturistika-1

KALANDOS (DOBRODRUŽNÁ)

Útvonal szín: Sárga
Útvonal kezdete: Újhely (Slovenské Nové Mesto)
Útvonal vége: Szőlőske (Viničky)
Távolság: 14,8 km
Teljes emelkedés: 130 m
Teljes ereszkedés: 140 m

Ez a kerékpárútvonal közvetlenül az államhatáron, Újhelyen kezdődik és jelentős útvonalat hoz létre, amely összeköti a Tokaji Borvidéket Magyarországgal.
Az egykori Hatfa fürdő mögötti erdőn áthaladó rövid szakaszt kivéve, külön kialakított, minimális forgalmú úton vezet az útvonal. A Zempléni-hegység lábánál húzódik nem mindennapi látványt nyújtva a szőlősökre, amelyek a meleg vulkanikus tufadombokon emelkednek. Ezen az útvonalon haladva mindenképpen érdemes megállni egy rövidke szünet ereéig az Újhelyen (Slovenské Nové Mesto) található M. R. Štefánik emlékműve melletti pihenő zónában. Az útvonal Szőllőske (Viničky) borközségben ér véget, ahol nincs hiány a vendégeikre váró borospincékben. A község mögött található Bodrog folyót áthidaló vashídon csatlakozik a piros kerékpárútvonalakra.

Cykloturistika-2

ERDŐS (LESÍKOM)

Útvonal szín: Sárga
Útvonal kezdete: Csörgő (Čerhov)
Útvonal vége: ATC Maria Velejte (Veľaty)
Távolság: 10,2 km
Teljes emelkedés: 100 m
Teljes ereszkedés: 40 m

A kerékpárút Zemplén-hegység erdőin keresztül vezet. Az erdei utak összekötik Csörgőt és Nagytoronyát a kemping üdülő központjával. A kerékpárút áthalad az egykori toronyai fürdőkön, ahol a 18. században reumás betegeket kezeltek. Jelenleg a terület Szlovák köztársaság erdeihez tartozik.

Az útvonal többnyire kavics és földúton fut, eső után okozhat némi nehézséget.

Cykloturistika-4

BORÚTI (VÍNNA)

Útvonal szín: Zöld
Útvonal kezdete: Csörgő (Čerhov)
Útvonal vége: Ladamóci gát (Ladmovce hrádza)
Távolság: 16,5 km
Teljes emelkedés: 170 m
Teljes ereszkedés: 210 m

Ha szeretnék kipróbálni azokat a Tokaji utakat, melyekről csak a helyi emberek tudnak, próbálják ki ezt a zöld kerékpárutat. A szőlőültetvények földutai mentén halad, amelyeken kiváló tokaji borok érnek, mint a Furmint, Hárslevelű és a Sárga muskotály. Ezen a kerékpárúton egy olyan helyre csöppenhetnek, amelyen érződik a borász kemény munkája. A kellemes sétákon kívül, amelyeket mindenképp ajánlunk, ne feledkezzenek megállni a történelmi román-gótikus templomnál Báriban, amely a 13. század végén épült és szentélyként szolgált a helyi nemesek számára. A templom egy jelentős történelmi mérföldkő az ország számára. Az út ezután áthalad az erdőkön, majd az elhagyott kőbányánál folytatódik. Ladamóc község előtt csatlakozik a piros útvonalhoz.

Cykloturistika-3

Az összes kerékpárútat megtalálja kijelölt a szakaszokon: TÉRKÉP KALAUZ