A Tokaji borút azért jött létre, hogy támogassa a turizmus fejlődését, a kultúrát valamint a kultúrális és társadalmi életet a Tokaji borvidéken. A létrehozása szükségszerű volt, hogy megismerjük a hely történelmét, jelenét, érdekességeit, hagyományait és szokásait valamint, a szőlő termesztését és feldolgozását valamint a tokaji borok elkészítését is.

A Tokaji borút magában foglalja a Tokaji falvakat, szőlőtermelőket, borászokat a régióból, kultúrális és történelmi emlékműveket, bor üzleteket, vendéglátókat és szálláshelyeket, utazási irodákat, egyesületeket és szervezeteket akik részt vesznek a tokaji borvidék fejlesztésében.

A Tokai borút projekt szervezésében rész vesz: a Kassai önkormányzat, a Tokaji vidék községi egyesületei, Tőketerebes, a városok és falvak önkormányzatai, a Dél-zempléni múzeum és kultúrális központ, a tokaji borok előállítói és civil szervezetek is.

A Tokaji borút része a szlovák Tokaji borvidéknek, ami a 907 hektáros területével nem csak Szlovákiában, de az egész világon a legkissebb borvidék. Szlovákiában a bejáratot Tokajba Tőketerebes jelenti, ami keresztül húzódik néhány történelemi tokaji falun, amelyek történelemileg kapcsolódnak a régióhoz: Bári, Ladamóc és Zemplén.

A borút ritkaságai a középkori tokaji pincék amelyek vulkanikus kőzetből, úgynevezett tufa kőből készültek. A leglátogatottabb pincék közé tartoznak a kistoronyai, nagytoronyai és a szőlőskei pincék, ahol a kiválló minőségű borkóstolás mellett megkóstolhajtjuk a helyi ételkülönlegességeket is.

A Tokaji vidék elsősorban a királyi italok szülőhelye, de rengeteg ismeretlent is rejt magában. Minden község, amelyik része a Tokaji borútnak, gazdag múltal rendelkezik. A községek titkai a múltból, ma olyan kultúrális és történelemi emlékeket fednek fel a számunkra, amelyeknek hatalmas történelemi értékük van, valamint rengeteg templomot a borút falvaiban amelyek a nemzeti kúltúrális emlékeinkhez tartoznak.

A Tokaji vidék folyamatosan fejlődik és a legjobbat szeretné kínálni önmagából a látogatóinak. A turizmus fejlesztésének céljával a Tokaj régióban jött létre a TOKAJ CSAK EGY VAN projekt svájci-szlovák egyettműködéssel, amelynek a célja az, hogy növeljék a vidék népszerüségét, a turizmus a pihenés és a kikapcsolódás szempontjából.