Project Description

Román karzati templom

A templom a gazdagon díszített homlokzatának köszönhetően a legdíszesebb vidéki, románkori templomok közé tartozik. Egykor szt. Mihály, ma már a Református Keresztény Egyházhoz tartozik. A 13. század második negyedében épült a falu egyik magaslatán. Az eredetileg román stílusú templomot a 16.-17. században bővítették, 1834 felújították, és a 20. század első harmadában restaurálták.

Kategóriák: 
Település: Nagytornya

GPS: 48.4696, 21.68378

A templom a legdíszesebb vidéki románkori templomok közé tartozik.

A torony alakzata román stílusú, a templom elrendezése román karzati stílusú. Az egyik legjelentősebb román stílusú templomok közé tartozik Szlovákiában. Az egyhajós épület továbbra is őrzi a külső falrészt, a déli részén ma már nem látható, befalazott főkapu található. A timpanonban a sértetlen románkori festményeket és freskókat (könyörgő Madonna az angyalokkal) csodálhatunk meg, melyek 1254-ből származnak. Ikonográfiai szempontból Madonna Jézussal való részévé válását mutatja be, mint a bizánci „Eleuszisz“ (jellemző a bizánci festészetre, amely szívélyességet ábrázol, ezen a freskón látható, ahogy a gyermek kifejezi a gyengédséget, szeretet, valamint az anya és a gyermek közötti kapcsolatot ábrázolja).

Az egyik legjelentősebb román stílusú templomok közé tartozik Szlovákiában.

Megmaradt az eredeti román földesúri karzat (az építésze az akkori földesúr volt és a karzat földesúr családjának szolgált). 1834-ben az épület felújításánál klasszicista homlokzatot kapott.

Megmaradt az eredeti román földesúri karzat.

Térkép

Látogassa meg szintén